Wand & gevel

Stucwerk

Wist U dat uw huis in meerwaarde stijgt indien U nieuw stucwerk heeft aangebracht, uit onderzoek blijkt dat een eventuele koper het eerst kijkt naar het stucwerk van de wanden en plafonds. Begrijpelijk aangezien meer dan 75% van een huis uit wanden en plafonds bestaat.

U hoeft zich geen zorgen te maken over uw vloer of meubels, wij gebruiken alleen de nieuwste en modernste afdekmaterialen die uw kostbare interieur beschermen tegen stof, beschadiging en viezigheid. Het beetje rommel dat wij maken, ruimen we zelf weer op en voordat de deur achter ons dichtgaat wordt alles netjes schoongemaakt. Niemand kan zien dat er bij u een stukadoor bezig is geweest.

Met de juiste materialen heeft u een perfect gestuckte wanden of het nu een kamer of badkamer (vochtige ruimte) is, wordt er een keuze gemaakt in het materiaal zoals gips, kalkmortel.

Voor het stuken van wanden en plafonds wordt veelal gips gebruikt. Metselwanden uitrapen om het behang klaar of glad schilderklaar ( sausklaar)  te maken, of bestaande wanden een nieuw strak laagje ( huidje) te geven om het te schilderen is een mogelijkheid.

Maar natuurlijk is schuurwerk ook een mogelijkheid zodat u een levendige structuur krijgt, het nadeel is dat deze wel meer vuil aanhecht.

Het plafond strak en vlak stucen on daarna te sauzen geeft een moderne uitstraling. Verfraai  je het plafond met een mooie lijst en/of een ornament dan krijgt het meteen een klassieke uitstraling. Het plafond is ook af te werken in een schuurmotief ( schuurspecie) of kan het ook laten spackspuiten

De keuken en badkamer, toilet (natte ruimtes), worden voorzien van een aparte stucspecie vaak gebruiken we mortel bij deze ruimtes welke bestaat uit zand/cement en kalk welke alleen is te gebruiken op gemetselde wanden.

Zijn de bestaande wanden van gips dan wordt er “groene gips” gebruikt. Speciaal ontworpen voor ruimtes waar water wordt gebruikt.

Wilt u uw badkamer laten stuken? Of heeft u een andere ruimte in uw huis waar veel vocht vrijkomt, die u wilt laten stuken? Dan stuukt de stuc-groep deze ruimte.

Raaplaag

Onder raapwerk wordt verstaan: ‘het waterpas en haaks uitvlakken van grove oppervlakten’, ook wel ‘uitrapen’ in vakjargon genoemd.

Wanneer wordt iets uitgeraapt?

U heeft uw badkamer of keuken eruit gesloopt, de tegels en/of andere materialen afgehakt, waardoor het eruit ziet alsof er niets meer van te maken is, dan is uitrapen de oplossing.

Er wordt een enkellaags, indien een grote laagdikte nodig is meer laags systeem van hand of hechtgips opgezet waarna deze waterpas en eventueel haaks uitgevlakt wordt.

Waarom waterpas?

Het waterpas uitvlakken van een raaplaag is heel belangrijk voor het eventuele tegelwerk en sanitair dat later aangebracht wordt. Is de wand niet goed waterpas gestukadoord, dan ziet u dit gegarandeerd terug in het tegelwerk en sanitair.

Als voorbeeld nemen we een hoek waarin u onderaan een tegel van 20cm ziet, en bovenaan een tegel van 22cm, dit omdat de wand 2cm uit het lood staat, dit is zeer storend en niet gewenst.

Ook in de keuken is het erg belangrijk dat de raaplaag waterpas is en de wanden wanneer nodig haaks gezet worden. Er komen kasten, een aanrechtblad en allerlei apparatuur tegen de wand aan te staan. Staat de wand niet goed waterpas, dan krijgt u een lelijke kier te zien tussen de keuken en de wand.

Waarom haaks

Als voorbeeld een badkamer waarin een douchebak of een bad komt te staan, deze worden bijna altijd in een hoek geplaatst. Is deze hoek niet haaks, dan loopt er een lelijke kier tussen de wand en het bad of de
douchebak. Dit resulteert in dikke kitranden om de kier te camoufleren en af te dichten. In het ergste geval moet het bad of de douchebak ingehakt worden in de muur, dan krijg u aan het begin van het bad een rand te zien van 10 cm en aan het eind is de rand nog maar 7 cm, dit is niet fraai en erg zonde van de nieuwe badkamer.

Hetzelfde geldt voor een keukenblad dat in één of meerdere hoeken doorloopt, het is dus van groot belang dat een hoek die haaks moet zijn ook echt haaks is.

Welke afwerking heeft een raaplaag?

Als een wand niet betegeld wordt, wordt een raaplaag afgewerkt als pleisterwerk, dit houdt in dat de wand eenmaal droog gesausd kan worden.

Wordt een wand betegeld? Dan wordt de raaplaag niet glad afgewerkt maar met opzet ruw gelaten zodat het tegelwerk een goede hechting aan gaat met de raaplaag.

Wilt u tot een bepaalde hoogte tegelen? Dit is geen probleem, de onderkant wordt grof en de bovenkant glad afgewerkt.

Een goede raaplaag is onmisbaar in elke badkamer, keuken, of toilet om tot een goed eindresultaat van uw verbouwing te komen.

Offerte aanvragen

Bent u geïnteresseerd? Vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan!

Contactgegevens

Stucadoor & Afbouwbedrijf
Het Ambacht

Hof van Delftstraat 46
2631 AJ Nootdorp

Tel.: 06-52109127

info@stucadoorhetambacht.nl